Radiologie Uitslag

Nieuws

Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1335

Patiënt wil direct online toegang tot uitslag scan

Lucas Mevius

De meeste patiënten willen graag snel online toegang tot hun radiologie-uitslagen. Zij willen dit ook als het om ernstige afwijkingen gaat, zelfs als zij de ingewikkelde medische taal niet helemaal begrijpen en zij de resultaten niet direct met hun dokter kunnen bespreken. Dat schrijven Annette Johnson van Wake Forest School of Medicine (VS) en haar collega’s op basis van hun kleine pilotstudie (J Am Coll Radiol. 2012;9:256-63).

Volgens de auteurs willen patiënten steeds vaker zelf hun medische gegevens inzien. Zij legden daarom 53 poliklinische patiënten 3 klinische scenario’s voor. Het eerste scenario ging over een patiënt met hoofdpijn van wie de CT-scan een niet-afwijkend hersenbeeld met een sinusitis liet zien. De MRI-scan van de dubbelziende patiënt in het tweede scenario liet meerdere hersenafwijkingen zien die mogelijk op multipele sclerose of vasculitis duidden. De MRI-scan van de derde patiënt – rugpijn en een zwak rechterbeen – toonde een tumor die de spinale zenuwen beknelde. Dit laatste scenario bevatte ook uitleg in lekentaal.

Van de participanten zou 81% via een online systeem toegang zoeken tot testuitslagen; 43% van de deelnemers prefereerde online toegang boven een telefoontje, brief, e-mail of polibezoek. In elk scenario kozen de meeste deelnemers voor directe toegang en meer dan 80% wilde toegang binnen 3 dagen. De patiënten gaven aan een aantal verschillende bronnen raadplegen om de scanuitslag beter te begrijpen: 71% zou ook nog met een arts praten, 63% zou internet gebruiken en 33% een medisch woordenboek. De leken-uitleg was volgens 81% van de participanten nuttig en 62% vond verwijzingen naar de Amerikaanse National Library of Medicine bruikbaar.

Volgens de onderzoekers blijkt opnieuw dat patiënten onbeperkt toegang wensen tot hun medische gegevens. Over het effect van onmiddellijke toegang op angst en autonomie doen zij geen uitspraken.

Stuur deze pagina/website door naar een vriend(in)